Zimski počitniški dan

5.februar 2018

Muzeji iz porečja Ljubljanice – Moja Ljubljanica, Notranjski muzej Postojna, Ekomuzej Pivških presihajočih jezer in Park vojaške zgodovine – med zimskimi šolskimi počitnicami pripravljamo Zimski počitniški dan za otroke, v okviru katerega se bodo vaši nadobudneži udeležili zabavnih in ustvarjalnih delavnic z zanimivimi in raznolikimi vsebinami.

Otroci lahko izbirajo med udeležbo na Zimskem počitniškem dnevu:

  • na razstavi Moja Ljubljanica na Vrhniki v torek, 20. 2. 2018, med 8. in 16. uro (obvezne prijave do 16. 2. 2018 na info@mojaljubljanica.si) ALI
  • v Notranjskem muzeju Postojna v sredo, 21. 2. 2018, med 8. in 16. uro (obvezne prijave do 16. 2. 2018 na tina.poljsak@notranjski-muzej.si).

V okviru Zimskega počitniškega dneva bomo skupaj z otroci izvedli 4 delavnice, ki bodo spodbudile njihovo radovednost in željo po spoznavanju sveta okrog njih.

Cena za udeležbo na Zimskem počitniškem dnevu je 8 EUR/otroka. Cena ne vključuje malice oziroma kosila. Za udeležbo otrok na Zimskem počitniškem dnevu je potrebna predhodna rezervacija na navedenih kontaktih.

OPISI POSAMEZNIH DELAVNIC

Delavnica: MLADI RAZISKOVALCI (pripravlja: Moja Ljubljanica)

Kje izvira reka Ljubljanica? Koliko imen ima? Kdo vse je živel na Ljubljanskem barju in kdo je izgubil svoj rog? Kdo je v srednjem veku prepisoval knjige in kam le vodi črna cev na razstavi? Vse to in še več bomo razkrivali in odkrivali na razstavi Moja Ljubljanica kot pravi mladi raziskovalci.

Delavnica: GOZDNI PREBIVALCI (pripravlja: Krajinski park Pivških presihajočih jezer)

Kako razločimo stopinje psa in volka v naravi? Kako velika je medvedja šapa? Kakšne odtise za seboj pušča veverica? Na delavnici GOZDNI PREBIVALCI bomo prepoznavali odtise gozdnih živali. Otroci se bodo pobližje spoznali z gozdnimi živalmi, ki živijo na območju Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera. Pogovorili se bomo o njihovi vlogi in o tem, zakaj je potrebno varovati njihov življenjski prostor.

Delavnica: IZDELAJ SVOJ PERISKOP (pripravlja: Park vojaške zgodovine Pivka)

Ste se kdaj spraševali, kako svet na površju vidijo podmorničarji s podmornic v morju? Ste vedeli, da imajo na podmornicah prav posebno napravo, s katero lahko spremljajo dogajanje nad morsko gladino? Kopno iz morskih globin opazujejo s pomočjo periskopa – optičnega instrumenta, ki zaradi odbijanja svetlobe od zrcal pokaže posredno sliko zunanjega sveta. Na zabavni in poučni delavnici si bomo tudi sami izdelali svoj čisto pravi periskop in tako kot podmorničarji svet opazovali skozi njegov okular. Spoznali bomo, kako deluje periskop, in izvedeli veliko zanimivega o skrivnostni podmornici, ki je na ogled v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Odlična priložnost, ki je ne gre zamuditi. Kdo ve, morda vas pa starši že med tokratnimi počitnicami pripeljejo še na ogled podmornice v živo!

Delavnica: LEDENA DOBA (pripravlja: Notranjski muzej Postojna)

Poznate kakšno žival, ki je že izumrla? No, gotovo ste že slišali za dinozavra, jamskega medveda ali mamuta. Poleg omenjenih junakov bomo na delavnici spoznavali tudi fosilne dokaze drugih ledenodobnih živali: jelena, bizona, goveda, divjega konja, jamske hijene, leva in celo povodnega konja. Za lažjo predstavo si bomo izdelali replike ledenodobnih fosilnih kosti. Pridite in ne zamudite zgodbe o ledeni dobi!

Vabljeni!