Jesenski pohod po Krožni poti vojaške zgodovine

13.november 2017

V Parku vojaške zgodovine so konec oktobra zaradi vse večjega povpraševanja obiskovalcev že drugič v letošnjem letu pripravili tradicionalni Pohod po Krožni poti vojaške zgodovine, ki je sicer običajno potekal enkrat letno v spomladanskem času. Podobno kot pri spomladanski izvedbi je tudi tokratni jesenski pohod sprožil širok odziv in množično udeležbo, saj se je na pot kljub oblačnemu in vetrovnemu vremenu podalo preko 200 pohodnikov. Udeleženci dogodka so imeli z udeležbo na pohodu priložnost združiti rekreacijo v naravi s poučnim seznanjanjem z bogato lokalno vojaškozgodovinsko dediščino. Slabih 15 km dolga Krožna pot vojaške zgodovine je pohodnike iz Parka vojaške zgodovine najprej vodila do kaverne iz 1. sv. v. na vojaškem poligonu Kota 110, ki je bil nekdaj prizorišče priprav vojaških enot za boj na soškem bojišču. Sledil je vzpon do hriba Primož, kjer so si lahko pohodniki ogledali notranjost nekoč mogočne utrdbe Alpskega zidu in se sprehodili skozi 500 m dolg kompleks podzemnih rovov.

Naslednjo strateško točko pohoda je predstavljal vrh Šilentabra. Ob koncu srednjega veka je tu stal največji utrdbeni sistem na Slovenskem, tokrat pa je pohodnike na vrhu pričakal lokalni junak Martin Krpan.

Pohodnike je čakalo še okrepčilo na turistični kmetiji Andrejevi v Narinu, 4-urni pohod pa so zaključili nazaj v Parku vojaške zgodovine, kjer si je večina ogledala še muzejske zbirke in razstave.